Dierenarts @ Home - Giardia & uw huisdier
Medicatie voor uw huisdier


Om uw huisdier zo goed en persoonlijk mogelijk te helpen hebben wij deze informatie video(s) voor u gemaakt. Vaak krijgt u tijdens een bezoek met de dierenarts veel informatie. Om het een en ander rustig na te kijken kunt u dan ook hier terecht.

Het gaat hier om video's van eventuele aandoeningen en medicijnen voor uw huisdier. Mogelijk hebt u meer informatie gekregen over aandoeningen of medicatie dan film materiaal van beschikbaar is. Hebt u na deze film(s) nog vragen of wilt u een afspraak inplannen? Kijk dan onder de video hoe u ons kunt bereiken. Medicatie voor uw huisdier is persoonlijk en specifiek. Volg altijd de instructies van de dierenarts en assistente die de medicatie heeft voorgeschreven. Bij twijfel kunt u altijd navraag doen.

Deze video's bieden wij aan via Youtube. U kunt eventueel de kwaliteit (voor bandbreedte) aanpassen via de speler (het tandwiel rechts onder).






Bijsluiters
    Bloedonderzoek
      U bent bij de dierenarts geweest en er is bloedonderzoek uitgevoerd voor uw huisdier. Er zijn veel mogelijke manieren om bloedonderzoek te doen en er komt veel bij kijken. Om hier een inkijkje in te geven nemen we u graag mee in het hoe en waarom van bloedonderzoek. Gaat u binnenkort voor bloedonderzoek naar de praktijk? Vraag dan ook even na of uw huisdier daarvoor nuchter moet zijn.

      Bloedonderzoek kan heel nuttig zijn bij bijvoorbeeld een aankomende narcose, ziekte, onduidelijkheid, het bijhouden hoe het gaat met een patient bijvoorbeeld bij schildklierpatienten, of wanneer je medicijnen moet gaan geven die invloed hebben op organen. Het is een meetbare aanvullling op wat de dierenarts kan voelen en zien.

      De dierenarts bepaalt welke testen er moeten worden uitgevoerd en om misverstanden te voorkomen wordt dit meteen digitaal in het patientsysteem opgeslagen. In dit geval sturen we de aanvraag van dit onderzoek door naar ons laboratorium in de praktijk zodat alles direct gekoppeld is en in uw dossier komt te staan. Zo voorkomen we overtypen en besparen we papier.

      Om bloed onderzoek te doen moet er bloed worden afgenomen. Dat kan bijvoorbeeld via de voor en achterpoot of via de hals. Dat laten de meeste dieren goed toe en ook afname uit de hals wordt vaak niet vervelend gevonden. Meestal moet er geschoren worden om het allemaal zo kort en fijn mogelijk te maken. Hoe beter een ader te zien is hoe makkelijker er te prikken is dus hoe korter het duurt.

      Bloed wordt na afname in een bloedbuis gedaan. Er zijn verschillende bloedbuizen met verschillende doelen en toevoegingen, dat moet dan dus ook goed gemengd. Voor een onderzoek is soms maar weinig bloed nodig. Toch neem ik zelf vaak iets meer af zodat u niet meteen terug hoeft te komen mochten er meer testen nodig blijken.

      Afhankelijk van de test en bloedbuis moet voorwerk worden gedaan voor een test kan worden ingezet. Zo moet bijvoorbeeld serum gescheiden worden; bloed bestaat uit cellen en vloeistof. Door het bloed in een centrifuge te doen zakken de bloedcellen naar beneden en de vloeistof boven. In dit geval zijn we geinteresseerd in de vloeistof omdat daar de meeste stoffen in zitten, zoals voor bijvoorbeeld het onderzoeken van nierproblemen.

      Bloedonderzoek kan soms opgestuurd worden naar het laboratorium. Gelukkig kunnen wij ook veel in-house zoals dat heet: in de praktijk.
      Zodra je het juiste monster hebt bereid je het apparaat daarvoor voor. De meeste apparatuur werkt door een chemische reactie die een kleuromslag geeft. Zoals goed te zien op deze urine tester. Dit wordt vervolgens met het oog afgelezen, maar ook veel met een apparaat zodat dit nauwkeurig kan gebeuren.

      Er zijn veel verschillende soorten testen en methoden waardoor het extra belangrijk is dat een team getraind is en het nauwkeurig wordt uitgevoerd.

      Sommige testen vertellen alleen een ja of nee antwoord. Het is soms juist ook fijn als je een specifieke meetwaarde hebt, want zo kun je nauwkeuriger ernst en ook verloop vaststellen.

      Een test heeft 2 mogelijke uitkomsten:
      - Afwijkend, bijvoorbeeld te hoog of te laag
      - Normaal
      Zoals bij elke test geeft dit dus soms een antwoord op de vraag wat er aan de hand is, of het stelt je gerust dat het goed is maar dan moet je door met zoeken. Een 'normaal' resultaat wil zeggen dat in 95% van gezonde patienten de waarde zo is gevonden bij onderzoek. Er is dus altijd een deel van onze huisdieren die als afwijkend worden bestempeld, ondanks dat er niets mis is. Het kan daarom fijn zijn ook in een gezonde patient onderzoek te doen. Een 'persoonlijke' normaal vast te stellen zo je wil. Het kan zijn dat een afwijkende waarde voor uw huisdier normaal is.

      Wanneer het onderzoek klaar is komt het belangrijkste deel, interpreteren van alle waarden.

      De uitslag wordt met u besproken en er wordt gekeken naar wat dit betekent voor uw huisdier. Zo maken we samen de fijnste en beste zorg voor uw huisdier mogelijk.



Afspraken
Maak direct een afspraak met uw Dierenarts@Home. Wij zijn hiervoor (via 0411 - 555 000 telefonisch bereikbaar op:
  • Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en sluitingstijd
  • Zaterdag van 10.00 - 16.00
Wij werken alleen op afspraak voor uw huisdier, zodat we u en uw huisdier zo goed mogelijk kunnen helpen. Voor het maken van afspraken van bijvoorbeeld operaties kunt u bellen (of e-mailen). Soms is het erg druk in de praktijk waardoor wij u niet direct te woord kunnen staan. Spreek in dat geval alstublieft onze voicemail in, probeer het later nog een keer in of stuurt u ons een e-mail.

U kunt ook bij ons online een afspraak maken voor entingen, nagelsknippen, controles of consult! De afspraak komt dan direct bij ons in de agenda. Zo hoeft u nooit te wachten! Door gebruik te maken van ons online afspraak systeem geeft u ons toestemming uw (persoons)gegevens te gebruiken.

LET OP! U kunt kiezen voor consult op de praktijk en HUISVISITE afspraken via ons online systeem. Zo voorkomt u teleurstelling als u onbedoelt de verkeerde afspraak in plant (huisvisite waar dat niet kan; praktijkvisite waar u huisvisite bedoelde of bijvoorbeeld huisviste waar u op de praktijk wilde komen). U vindt deze opties onder het "Selecteer type afspraak" drop-down menu in de eerste stap. Daar staan de opties zonder en MET huisvisite. Zo wordt meteen de beschikbare tijd weergegeven wanneer onze arts(en) beschikbaar zijn. Geeft u ook alstublieft de juiste hoeveelheid dieren aan; zo maken we voldoende tijd voor u vrij in de agenda om genoeg aandacht te kunnen geven aan al uw huisdieren.